0904 939 114 | FOODBLOGGERKA@YAHOO.COM
RECEPTY
Od mamy som dostala pekné slivky a na záhrade pooberala aróniu a šup s nimi do celozrnného tartu, ktorý okrem toho, že je expresne rýchly a jednoduchý na prípravu, aj výborne chutí Arónia tvarom a farbou pripomína čučoriedky. Je to veľmi účinný antioxidant s mimoriadnymi protizápalovými účinkami.
Tento koláč určite poteší ak ho podarujete v pevnej krabici od PACKPACK
Aj obyčajná bábovka môže mať šmrnc, ak ju trošku inak oblečiete;) Ak zvolíte parížsky krém, môžete si byť istí, že krém sa neroztečie a vydrží dlhooo, skoro ako kašmírový sveterJ A navyše je zo samých fit ingrediencií (kokosová múka, cukor a olej), takže výčitky svedomia môžu ísť kľudne bokom!
S cviklou sa dá krásne experimentovať. Je skvelá do polievok, šalátov, risotta, nátierok či koláčov. Ja som ju dnes prepašovala do čokoládového bezmúčneho koláča a trošku som pridala na farbu aj do kešu krému. Vypálil na jednotku, je vláčny a plný chuti aj vďaka kardamómu, ktorý v poslednej dobe veľmi rada používam.
Víkendový cheesecake ako lusk Nechcela som sušienkový základ, tak som namiesto neho vytvorila bezlepkový mandľový (neskutočne chrumkavýýý, v strede je klasická mascarpone-ricottová plnka a navrchu je slaný karamel z kokosového cukru a neskutočne dobré karamelizované hrušky, ktoré aj bohovsky vyzerajú.
Víkend už je tu a s ním aj chuť upiecť niečo sladké, ako inak v zdravšej verzii Do koláča som využila sezónnu rebarboru, ktorá si výborne rozumie s malinami alebo jahodami a chrumkavá mandľová posýpka príjemne dopĺňa vláčne cesto. Navyše je hrnčekový, takže ho máte raz-dva hotový
Ak máte radi čokoládu a veľmi intenzívne chute, tento tart určite vyskúšajte. Je to ten najčokoládovejší koláč aký som kedy ochutnala….Špaldovo-mandľový korpus skvele dopĺňa zemité chute čokolády, kávy a čerstvo upražených kakaových bôbov, ktoré mi naši priviezli z Mexika. Muž vraví, že zatiaľ najlepší čo som kedy upiekla
V mrazničke som našla slivky z leta, to bolo radosti! Využila som ich do expresne rýchleho a megachutného makového koláča, po ktorom sa u nás doma len tak zaprášilo. Namiesto sliviek kľudne použite višne, výsledok bude rovnako super Klasickú mrveničku som trošku pozmenila pridaním mandlí, kokosovej múky a marcipánu. Výsledkom je chrumkavá krustička, ktorá príjemne ladí s vláčnosťou koláča
Sezóna orgovánu pomaly končí, tak sme sa s mužom vybrali na prechádzku pozbierať posledné kvety. Orgován je multifunčný – hodí sa nielen do vázy, ale aj na výrobu sirupov, čaju alebo cukru. Má nespočetne veľa liečivých účinkov – pôsobí protizápalovo, odstraňuje bolesť hrdla, zrychľuje metabolizmus, lieči bolesti hlavy a migrény, upokojuje podráždený žalúdok a spomaľuje starnutie pleti. Ja som ho využila do cukru – jednoducho som rozmixovala xylitol s hrsťou kvietkov a lyofilizovanými višňami, ktoré mu dodajú správnu farbu a kyslosť a nechala vysušiť na plechu. Cukor využijete do dezertov, koláčov, drinkov alebo na dekoráciu toriet a ovocných pohárov. Ja som ho šupla do gréckeho jogurtu a podávala spolu s vláčnym makovo-tvarohovým koláčom, ktorý som osladila jablkami a trochou medu.